TENTLABS-VANDERVEEN E-CHOKE Beveiliging

 
 

In het afgelopen jaar is het een paar keer voorgekomen dat een E-choke kapot ging. Hij gaf de gelijkspanning van de ingang naar de uitgang wel door, maar van enige bromonderdrukking was geen sprake meer. We hebben dit probleem geanalyseerd en opgelost.

Figuur 1 laat de E-choke in zijn toepassing zien. De hoogspanning wordt gelijkgericht en gebufferd in de condensator C1 = 330uF/450V van de E-choke. Aan de uitgang van de E-choke zit de buffer condensator C2 van de eindversterker, bijvoorbeeld C2 = 330uF/450V, zoals in mijn UL40-S2.

klik voor een vergroting
figuur 1: aansluiting van de E-choke

 

Wat gebeurt er als de netspanning wordt ingeschakeld? C1 wordt via D1-4 opgeladen en via de E-choke wordt C2 opgeladen. Met een extra diode regelen we nu het opladen van C2. De E-choke blijft daardoor in zijn veilige werkgebied.

Er moet een extra diode (1N4007) gesoldeerd worden, aan de onderkant van de print, bij de jumper voor de tijdinstelling, parallel aan de weerstand van 1M, met de kathode (streepje) naar aarde, zie de foto.

Vanaf begin 2011 hebben wij de E-choke met deze extra diode geleverd. Oudere versies bezitten die dus niet. Wij raden u aan om zelf de extra diode toe te voegen.

foto 1: aansluiting van de beveiligingsdiode

Mochten er nog vragen zijn, laat het ons weten op:
ir. bureau Vanderveen: info@mennovanderveen.nl
Tentlabs: guido@tentlabs.com
klik hier voor de E-choke handleiding