TENTLABS-VANDERVEEN miniatuur elektronische

smoorspoelen MEC-50 en MEC-100


klik hier om de handleiding op te halen (MEC-manual-NL.pdf)

 

De afgelopen jaren hebben we geconstateerd dat bromonderdrukking met smoorspoelen in de voeding van buizenversterkers anders en beter klinkt dan met een weerstand plus condensator in het afvlak filter. Smoorspoelen klinken zachter, minder scherp en laten je dieper in het geluidsbeeld luisteren; je hoort meer details. Deze waarneming was voor ir. bureau Vanderveen en Tentlabs de aanleiding om nieuwe elektronische smoorspoelen te ontwikkelen voor buizen voorversterkers en kleine eindversterkers.

De MEC-50 en MEC-100 zijn elektronische smoorspoelen die stoorsignalen en rimpelspanningen uit de voedingsspanningen van een buizenversterker verwijderen. De twee typen zijn identiek van opzet, de MEC-50 kan maximaal 50 mA stroomsterkte verwerken, terwijl de toegestane stroomsterkte bij de MEC-100 maximaal 100 mA bedraagt. De toegestane hoogspanning is 800 Vdc maximaal.

De MEC-50 is speciaal ontwikkeld voor de voeding van voorversterkers en stuurtrappen in eindversterkers. De MEC-100 kan toegepast worden in klasse A eindversterkers waar de stroomsterkte de grens van 100 mA niet overstijgt. Voor stromen groter dan 100 mA is door ons al eerder de E-choke ontwikkeld en in de handel gebracht.

De MEC's zijn echte tweepolen; ze hebben slechts een ingang en een uitgang. Er is geen verbinding naar aarde. Ze worden in een standaard schakeling aangesloten tussen de eerste elco C1 en de daarop volgende elco C2. De toepassing is dus alsof het een gewone smoorspoel betreft. De MEC's zijn echter veel kleiner en lichter en hebben geen magnetisch lekveld en ze maken geen geluid. Ook is de bromonderdrukking op de voedingsspanning veel groter dan je met een standaard smoorspoel kunt bereiken.

Er zijn een paar zaken die met de MEC's subjectief duidelijk opvallen. Het contrast met minder goed gefilterde voedingen, waar een harde klank vaak de boventoon voert, is heel duidelijk. De MEC's leveren een schonere zijdeachtige weergave met dieper zicht op details.

Mochten er nog vragen zijn, laat het ons weten op:
ir. bureau Vanderveen: info@mennovanderveen.nl
Tentlabs: guido@tentlabs.com