Verslag 2-e Lustrum TubeSociety plus evaluatie TS-Project 2015-16

In 2006 startte Menno de buizenopleiding TubeSociety. Daarom vierden we dit jaar het 2-e lustrum met een kaarsentaart (foto-1) en een plaquette voor Menno (foto-2), gemaakt door Huib Selders.
foto1 foto2 foto3
Foto-1 Foto-2 Foto-3
Henk Huitema (foto-3) was student van het eerste uur en bouwde toen de TS-VV-2006 voorversterker (foto-4) waar iedereen dat jaar aan had ontwikkeld, inclusief een publicatie in de Audio-Special-1 van Elektuur; zie (a-Audio-SP-1.pdf).
foto3
foto 4
Na 10 jaar is deze voorversterker officieel aan Henk overhandigd om hem voor de eeuwigheid te bewaren en dagelijks te gebruiken.

Ook Annemieke werd uitbundig bedankt voor haar gastvrijheid en de heerlijke Tube-soepen die ze voor de TS-lunches heeft gemaakt (foto-5). Het weer was prachtig (foto-6) en iedereen genoot zichtbaar van de gezellige bijeenkomst.
foto5 foto6 foto7
Foto-5 Foto-6 Foto-7

In de inleiding vertelde Menno over de Telefunken M5C bandrecorder (foto-7) die hij uit de erfenis van Bert Fruitema had gekocht. Deze begon tijdens het verhaal over leven en werk van Bert plotseling uit zichzelf te draaien, alsof Bert vanuit de hemel meeluisterde en een signaal wilde afgeven; een bijzondere gebeurtenis!

In het studiejaar 2015-16 hadden studenten hun eigen bijzondere geweldige voorversterker ontwikkeld. Deze worden nu besproken. Als referentie kozen we de TS-VV-2006 (foto-8)  die als eindbeoordeling 3,06 scoorde (op schaal van 1 tot 5).

foto1

Daarna was de beurt aan de hoofdtelefoon versterker van Erwin Reins (foto-9) met bouwverslag (b-Erwin.pdf). Deze fraaie versterker (Erwin is beregoed in metaalbewerking)  viel op door zijn volwassen homogene en ruimtelijke geluidsbeeld.

foto9 foto10 foto11
Foto-9 Foto-10 Foto-11

Hessel Haagsma bouwde zijn fraaie Elyas voorversterker (foto-10) + bouwverslag (c-Hessel.pdf + d-Hessel.pdf). De voeding van zijn voorversterker was extreem groot, zie de bijbehorende 19”-kast (foto-11).

foto12 foto13 foto14
Foto-12 Foto-13 Foto-14

Jan-Herman van der Sloot ontwikkelde met steun van Angela (voormalig Duson) een eigenzinnige 1-buis voorversterker met uitgebreide voeding, zie foto-12 en verslagen e-Angel.pdf en f-Angel.pdf. Ondanks de eenvoud van de schakeling, maar vooral ook vanwege de goede componentkeuze en doorwrochte voeding, was de openheid en detaillering opmerkelijk. Gilbert Bergh construeerde een gebalanceerde voorversterker (foto-13) en verslag (g-Gilbert.pdf) die nog niet helemaal klaar was, maar gelukkig wel beluisterd kon worden; zeer veelbelovend. Toen kwam Bart van Geyt met zijn “houten plank” en het bijzondere plan om triodes parallel aan elkaar te zetten (foto-14) en schemaschets (h-Bart.pdf). En dat klonk goed! De hoogste eindbeoordeling en vele verbaasde gezichten; hoe werkt dat en waarom klinkt dat zo goed? Frank Leegstra had een actief scheidingsfilter gemaakt dat we via Menno’s hoornluidsprekers beluisterden, die in het laag werden aangedreven door een Hypex Ncore-OEM eindversterker en de mid-hoog hoorn via Menno’s nieuwste Trans-SE10 versterker. Zie (foto-15-16) en de schematuur in (i-Frank-xover.pdf). Door deze actieve scheiding ging de weergave van Menno’s luidsprekers overduidelijk beter klinken. Dit bevestigt mijn eerdere waarnemingen dat actief filteren veel beter werkt dan een passief luidsprekerfilter.

foto15 foto16 foto17
Foto-15 Foto-16 Foto-17

Daarnaast waren er enige ontwerpen die niet op tijd klaar kwamen, maar  wel bekeken en besproken konden worden. Frank de Wolf (foto-17-18) + (j-Frank.pdf) ontwikkelt nu een symmetrische voorversterker uitgaande van de concepten van Allen Wright; een veelbelovend project waar we met spanning op wachten tot die klaar is.  Joop van Emden (foto-19) bouwt op professionele manier zijn single ended (TS-project-2014) versterker af, waarin printen uitwisselbaar zijn.

foto18 foto19 foto20 foto21
Foto-18 Foto-19 Foto-20 Foto-21

Rinze Bijstra is weer verder gekomen met zijn 6AS7 triode PP eindversterker en toonde trots de verfijningen die hij aanbrengt (foto-20). Jos Vallen kreeg zijn voorversterker net niet af. Zie foto 21 en schemagegevens k-Jos.pdf. We zullen tot komende cursus moeten wachten voordat we deze uitdagende VV kunnen beluisteren.

De projectplannen voor TS-2016-17 zijn nu bekend: een Audiofiele SE versterker met 2A3 (of 300B) eindbuis, waarbij de nadruk komt te liggen op weergave rijkdom door toepassing van een goede schakeling met de juiste componenten. Wil je meedoen? Meld je aan bij Menno.