TubeSociety 2017

Opleiding tot Ontwerper van Buizenversterkers

De voortdurende belangstelling in de audiowereld voor de ouderwetse buizenversterkers heeft de levensvatbaarheid van deze technologie keer op keer bevestigd. De transistorversterker is kleiner en goedkoper, maar voor de echte hifi liefhebber gaat er niets boven het warme gedetailleerde en schone buizengeluid.


Ir. bureau Vanderveen is gespecialiseerd in buizenversterkers en leidt zelfbouwers op om de mooiste producten te maken. De buizenopleiding heet TubeSociety waar een nieuwe generatie van enthousiaste ontwerpers wordt opgeleid. Ook de hobbyist van vroeger krijgt hier de gelegenheid om de oude hobby van toen nieuw leven in te blazen en nu met de modernste materialen de prachtigste buizenversterkers te bouwen.


Onderstaande foto's geven enige voorbeelden van de resultaten van de studenten.

De opleiding wordt in een compacte vorm om de week van 11 tot 15 uur op zaterdagochtenden gegeven. Het karakter ervan is vooral gericht op de praktijk, dus zelf solderen en tegelijk snappen wat je doet. Je hoeft geen ervaring te hebben met het bouwen van buizenversterkers, dat leer je tijdens de cursus. Ook hoef je geen wetenschapper te zijn, het is prettig als je met de rekenmachine kunt omgaan, de rest wordt je allemaal aangeleerd. De grote ervaring van Menno van der Veen als (hoofd)docent aan de hogeschool Windesheim en ontwerper van buizenversterkers en uitgangstransformatoren en auteur van meerdere boeken over deze materie, staat garant voor een diepgaande moderne en levendige scholing.


In 2011 is gewerkt aan een gezamenlijk project. Iedere student bouwde dezelfde Aurexx versterker (omstreeks Euro 200,-) die we fiks aangepakt hebben. Zie rechtsonder PROJECT 2011. In 2012 namen we de Mable versterker onder handen (zie project 2012). In 2013 zijn nieuwe versterkers gebouwd met de GIT80 en POW80 transformatoren. Voor 2014 heeft Menno een TS-bouwdoos ontwikkeld met ringkern transformatoren. Zie voor meer informatie het VATSEA project. Voor 2015 staat een unieke zelfbouw buizen voorversterker centraal. Het hoofdthema voor 2016 is een stereo SE versterker met de befaamde 2A3 triode eindbuizen. In 2017 staat platenspeler voorversterking centraal plus buizenversterking voor kleinbehuisden.


Bij TubeSociety vinden "studiedagen" plaats, waar diepgaand speciale onderwerpen worden behandeld, meestal door een gastdocent die zich op dat gebied heeft gespecialiseerd. Enige voorbeelden van vorige jaren zijn: "digitale technieken" (Guido Tent van Tentlabs) en "de smaak van audio" (Peter van Willenswaard van AudioMagic) en "moderne meettechnieken met de computer" (Menno van der Veen), SRPP technieken" door Peter Dieleman en "De grenzen van digitale audio" door Hans van Maanen. Voor deze studiedagen is aanmelding nodig, omdat de plaatsruimte beperkt is. Zie voor meer details de gegevens op deze website.

Vanaf 1-4-2017 is het mogelijk om zich voor deze opleiding aan te melden. De lessen starten in september 2017. Het adres is Schwartzenbergweg 18, 8743 KZ Hichtum (vlak bij Bolsward).