Vanderveen Trans Buizenversterkers

boek Vanderveen Trans Buizenversterkers

2013: Menno van der Veen
Menno van der Veen staat bekend als onderzoeker en publicist op het gebied van audio buizenversterkers. Optimalisatie daarvan is het hoofddoel van zijn ingenieursbureau. In dit boek beschrijft hij één van zijn onderzoeken. Zou het mogelijk zijn om fouten in buizen en uitgangstransformatoren grondig te compenseren? In de vorige eeuw werden veel manieren ontwikkeld om dat doel te bereiken. Eén van die methoden is in de vergeethoek geraakt. Daar werd transconductie toegepast, wat de omzetting betekent van stroom in spanning en omgekeerd. Menno laat deze methode herleven en geeft zijn onderzoek de werknaam “Trans”. De achtergronden en eigenschappen worden zorgvuldig beschreven, evenals de valkuilen. Stuk voor stuk worden deze opgelost. Uiteindelijk resulteert dit in een lijst van strikte voorwaarden waaraan Trans moet voldoen.
Met dit gereedschap ontwikkelt hij nieuwe Trans-versterkers, te beginnen met “Transje-1 en 2”. Dit zijn gemakkelijk nabouwbare DC-gekoppelde single ended buizenversterkers met ongekend fraaie eigenschappen. Daarna wordt Trans toegepast op versterkers met groter vermogen. Via vallen en opstaan ontstaat de “Vanderveen-Trans-30”, waarin het goede van Trans is geoptimaliseerd. Dit resulteert in zulke bijzondere eigenschappen dat Menno aangeeft “goud” in handen te hebben.
Via simulatie en vergelijk met andersoortige versterkers wordt opnieuw naar de Trans voorwaarden gekeken om veilig te stellen dat afwijkingen in buizen het optimale gedrag van Trans niet verstoren.
Dit boek leest als een spannende jongensroman, maar het is meer. Het is een gedegen onderzoek naar nieuwe methoden om optimale audioweergave te bereiken.

Uitgever: ir. bureau Vanderveen
ISBN: 978-90-8234660-2
Bestellen: stuur een e-mail met verzendadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt vervolgens een factuur. Na betaling vindt toezending plaats.