TubeSociety 2023

De Opleiding tot Ontwerper van Buizenversterkers

Buizenversterkers zijn voor veel audiofielen nog steeds de top. Bij TubeSociety ervaren wij dat net zo en staan we ook open voor de modernste ontwikkelingen. Onlangs vergeleken we een versterker van ons met de nieuwste versterkers van nu. We vielen bijna van onze stoel; zo goed klonk ons exemplaar. De buis klinkt wezenlijk anders en kan zich volledig handhaven. Daarom gaan we door; deze route werkt.

Ir. bureau Vanderveen (Menno) is gespecialiseerd in buizenversterkers en die kennis wordt in de TubeSociety-opleiding gedeeld. Hier leren studenten om deze versterkers te ontwerpen en zelf te bouwen.

Het komend studiejaar gaan we onze focus iets verleggen. We moeten wel omdat buizen steeds moeizamer verkrijgbaar zijn. We gaan verder met ons onderzoek of er alternatieven bestaan die net zo goed klinken als buizen. Afgelopen jaar hebben we met onze nieuwste TS-2022-OTL versterker aangetoond dat een buizen-stuurtrap plus mosfet-eindtrap het specifieke buiskarakter volledig behoudt. Dit jaar gaan we de zaak omdraaien. Een halfgeleider drivertrap gaat een Single-Ended buizen eindtrap aansturen. Zal dit net zo goed lukken?

IMG 8055 1 IMG 8055 1 IMG 8055 1

Halfgeleiders worden dus intensiever ingezet. Dit betekent overdracht van een nieuw kennisgebied en het bedenken en testen van alternatieve schakelingen. De computer kan ons daarbij geweldig helpen, denk bijvoorbeeld aan spice-simulatie. Ook willen we soepel testschakelingen kunnen bouwen. Dan zijn steekbordjes of printjes (PCB’s) het handigst. De laatste kun je uitstekend met je computer ontwerpen. Naast de standaard meetapparatuur (oscilloscoop, universeelmeter, signaalgenerator) gebruiken we nu ook geavanceerde computer-audio-analyse. De benodigde apparatuur hebben we in huis ontwikkeld en ga je zelf maken.

In de periode van september tot eind december 2023 worden voor- en eindversterking behandeld. Vanaf december bouw je jouw ‘halfgeleider-in buis-uit’ versterker (het TS-2023-HIBU project) die tijdens de slotdag in juni door ieder wordt beoordeeld. In januari 2024 tot omstreeks mei staan transformatoren en geavanceerde meettechnieken centraal. De ouderejaars doen mee met de eerstejaars of bouwen de onlangs gepubliceerde TRANS-PP80 versterker. Ook kunnen ze meedoen aan het shoot-out project van het European Triode Festival (ETF.23) dat in november in Baarlo plaatsvindt.

IMG 8069 IMG 8069 IMG 8069

De activiteiten-lijst is goed gevuld, waarom een nieuwe taakverdeling nodig is. Menno richt zich op leren-luisteren en kennis van buizenversterkers en meettechnieken. Sep Schiet en Joost Breed gaan de lessen verzorgen over halfgeleiders en computerlessen over simulaties en print-ontwerp-fabricage. Voor onze studiedagen nodigen we externe deskundigen uit om masterclasses te verzorgen.

Als je een goede indruk wilt krijgen van wat we in het verleden hebben gedaan, kijk dan in de rubriek ”projecten” van TubeSociety. Via publicaties zijn de nodige TS-projecten ook in de internationale audio-vakpers (audioXpress) verschenen. Vind deze in “Research & Development” in de “Amplifiers”-sectie.

TubeSociety-mail is ons interne communicatiekanaal; de inhoud daarvan wordt niet met anderen gedeeld. Hier helpen we elkaar en zijn we aan het brainstormen. De omgang met elkaar is ondersteunend en stimulerend.

IMG 5365 IMG 5365 IMG 5365

Tot slot wat gegevens:

  • De opleiding vindt plaats bij “ir. Bureau Vanderveen & TubeSociety”; Schwartzenbergweg 18; 8743KZ Hichtum.
  • De lessen zijn op zaterdagen van 11:00 tot 15:00; de deur is om 10:00 open; koffie/thee/koek staan voor je klaar
  • Lesdata en lesinhoud staan binnenkort in het Lesprogramma
  • Naast de zaterdag-lessen worden ook avond-computerlessen en studiedagen georganiseerd. De inhoud en kosten zijn nog niet bekend. Details vind je later in het lesprogramma.
  • Kosten: € 50 per les in Hichtum, contant te voldoen bij de lesaanvang. Wegens de nieuwe opzet van TS geldt deze prijs ook voor de ouderejaars.
  • Kosten versterker-materialen en meetapparatuur: Arta-audio-analyse +/- € 150; TS-2023-HIBU project versterker +/- € 300 afhankelijk van jouw ‘gouden’ uitvoering en wat je al hebt.
  • Aanmelden doe je via het aanvragen van het aanmeldformulier.
  • Alle TS-publicatierechten berusten uitsluitend bij ir. bureau Vanderveen. Zelf over TS publiceren of aldaar foto’s maken is niet toegestaan.